Home Flexwerker

Flexwerker

Met een perspectiefverklaring is het voor u mogelijk om een huis te kopen.

Met de perspectiefverklaring kan een hypotheek aangevraagd worden. Er wordt gekeken naar de toekomstige mogelijkheden van de flexwerker om een inkomen te vergaren. Het document laat zien dat er een objectief onderzoek is geweest naar de toekomstige arbeidsmarktpositie en verdiencapaciteit van de flexwerker. Dit geeft de hypotheekverstrekker het vertrouwen dat er een realistische inschatting is gemaakt. De perspectiefverklaring heeft bij grote hypotheekverstrekkers dezelfde waarde als een werkgeversverklaring.

Met een perspectiefverklaring kan de hypotheekverstrekker bij een hypotheekaanvraag uitgaan van het gemiddelde inkomen over de laatste drie maanden. U moet minimaal één jaar werken voor dezelfde uitzendonderneming om een verklaring aan te kunnen vragen. Een perspectiefverklaring is geen garantie dat u een hypotheek kan ontvangen, het is één van de onderdelen die een hypotheekverstrekker meeweegt. Het is aan de hypotheekverstrekker om te beslissen of en zoja hoeveel hypotheek u kan krijgen.

Welke hypotheekverstrekkers doen mee?

Bekijk hier het overzicht van deelnemende hypotheekverstrekkers

Welke uitzendondernemingen mogen een perspectiefverklaring afgeven?

Bekijk hier het register

Flexwerkers vragen:

 • Kan een zzp’er ook gebruik maken van de perspectiefverklaring?

  Nee, dat is op dit moment niet mogelijk. Voor zzp’ers is een andere regeling waarbij zij na 1 jaar mogelijk een hypotheek kunnen krijgen. Voor meer informatie over die regeling verwijzen wij naar https://www.nhg.nl/het-krijgen-van-nhg/een-hypotheek-voor-ondernemers/

 • Wat als ik geen perspectiefverklaring krijg?

  Indien u geen perspectiefverklaring ontvangt, kunt u hierover contact opnemen met uw werkgever. Hier is geen klachtenprocedure voor.

 • Ik werk als uitzendkracht al langer bij dezelfde inlener maar nog niet lang genoeg via het huidige uitzendbureau (52 weken) om een Perspectiefverklaring te kunnen krijgen. Is daar wat aan te doen?

  Ja, als u bij dezelfde inlener al eerder een jaar lang hebt gewerkt via een ander uitzendbureau, dan kunt u ook in aanmerking komen voor een Perspectiefverklaring. Klik hier voor de nadere voorwaarden.

 • Welke hypotheekverstrekkers ondersteunen de Perspectiefverklaring?

  Een groot aantal hypotheekverstrekkers ondersteunt het initiatief van de Stichting Perspectiefverklaring. Een actueel overzicht treft u hier aan.

 • Hoe kan ik als flexwerker een perspectiefverklaring aanvragen?

  Een perspectiefverklaring mag alleen worden afgegeven door een uitzendonderneming die in het register van de Stichting Perspectiefverklaring staat. Het register is op deze website te raadplegen. Neem in ieder geval contact op met de intercedent van de uitzendonderneming waarbij u werkzaam bent. De intercedent kan u vertellen of de uitzendonderneming is geregistreerd bij de Stichting Perspectiefverklaring en hoe het proces verder verloopt.

Hypotheekverstrekkers