Flexwerkers in de rij voor perspectiefverklaring

Flexwerkers in de rij voor perspectiefverklaring.

Het afsluiten van een hypothecaire lening en het kopen van een woning is sinds kort ook voor flexwerkers weggelegd. Sinds dit jaar kunnen de meeste uitzendkrachten een zogeheten perspectiefverklaring aanvragen bij hun eigen uitzendbureau. Dit document heeft bij grote hypotheekverstrekkers dezelfde waarde als een werkgeversverklaring.

Een perspeciefverklaring krijgen flexwerkers niet cadeau. Uitzendkrachten dienen langer dan een jaar via een van de gecertificeerde uitzendbureaus te werken voordat ze een aanvraag kunnen indienen. "Veel mensen met een flexibel arbeidscontract zijn in de toekomst prima in staat om voldoende eigen inkomen te vergaren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij toegang hebben tot een hypotheek en een eigen woning" zegt Jurri├źn Koops van de brancheorganisatie ABU.

Lonneke Tophoven en haar gezin zijn sinds kort de trotse bewoners van hun nieuwe koopwoning in Berkel-Enschot. De bank werkte vlot mee aan het vervullen van haar woonwens nadat Lonneke (45) van haar werkgever een perspectiefverklaring had gekregen.

Lonneke verzorgt voor de ANWB verkeerslessen op basisscholen in het zuiden van Nederland. "Een werkgeversverklaring was in mijn geval niet voldoende om een hypotheek te krijgen", vertelt ze tijdens het klussen in haar nieuwe huis. "De bank had op basis van mijn flexibele contracten meer zekerheid nodig in de vorm van een perspectiefverklaring. Die kreeg ik gelukkig heel soepel."

Lonneke's formele werkgever is detacheerder Driessen HRM uit Helmond. Het benodigde gesprek over haar positie op de arbeidsmarkt was snel gepland. "Zie het maar als een soort sollicitatiegesprek of arbeidsmarktscan. We spraken over mijn loopbaan, diploma's en referenties. Het gaat erom dat je ook elders inzetbaar bent. De perspectiefverklaring is een mooie mogelijkheid voor flexwerkers. Het biedt de bank meer zekerheid. Ik ben er heel blij mee en mijn man en kinderen ook".

Lees het volledige artikel Flexwerkers in de rij voor perspectiefverklaring.

Hypotheekverstrekkers